Doorgaan naar hoofdcontent

Wandeling in Heidebos Moerbeke-Waas

De voorbije week las ik iets over het Heidebos in Moerbeke. Dit gebied, op slechts een half uurtje van ons thuis, kende ik helemaal nog niet. Dus daar moest wel eens verandering in komen.  Toen het weer gisteren beter meeviel dan verwacht (tenminste toch tot we vertrokken) besloten we om toch eens die richting uit te gaan.

We reden naar Parking 1 in Moerbeke en kozen voor de gele wandeling (6,40km).  We namen nog gauw 2 paraplu's mee die nog in de auto lagen, gelukkig, want enkele minuten later begon het al goed te regenen.  We liepen eerst over een zanderige vlakte en daarna afwisselend door naald- en loofbossen en langs poldervlaktes.  Het is er zeer rustig en stil.   Langs de wandelpaden waren verschillende soorten paddenstoelen te vinden.  Dit eerste deel van de wandeling loopt ook gelijk met de GR122. 




Na +/- 3,5km loopt de route langs de E34, dus hier is het niet meer zo rustig met al het geraas van de auto's en vrachtwagens.  Gelukkig gaat het pad na een kleine km rechtsaf en lopen we langs een mooie dreef met mooie gele, rode, bruine herfsttinten terug het bos in.  Het pad is hier wel wat moddiger en kapot gereden door zwaar (tractor)verkeer dat waarschijnlijk instaat voor het bosbeheer. 


Opnieuw loopt het pad afwisselend langs open vlaktes en mooie bosdreven en uiteindelijk wandelen we langs hetzelfde pad als in het begin terug naar de parking.   


Na 1,5uur staan we terug aan de auto.  We besluiten om ook nog de groene wandeling (3,6km) te doen.  Voor deze wandeling moeten we door de poort aan de parking en komen we in de begrazingszone van de gallowayrunderen.  Het pad kronkelt door het bos en tussen de varens.  Op een open vlakte ontdek ik 2 mooie, grote paddenstoelen.



Wat verderop staat een groep met een gids naar iets op de grond te kijken.  Ik ga ook eens een kijkje nemen en leer nog wat bij over de "rupsendoder", een miniscule parasiet.  

We lopen verder verschillende keren in en uit het begrazingsgebied maar we krijgen de runderen niet te zien, wel diverse paddenstoelen.  De route loopt volledig door het bos en komt uiteindelijk via dezelfde zandvlakte als in het begin en het einde van de gele route terug naar de parking.






Uiteindelijk hebben we een goeie 2,5uur gewandeld over een goeie 11km.  Het was een zeer mooie, afwisselende en verrassende wandeling.  We hebben er alweer een plekje dichtbij huis bij voor als we er eens snel willen tussen uit zijn.  We willen hier graag in de andere seizoenen nog eens komen wandelen om dit mooie gebied in al zijn verscheidenheid te ontdekken.

(Klik hier voor de volledige fotoreeks  van de wandeling)


Reacties

Populaire posts van deze blog

Liniewegelroute (06/08/2017)

Het was een mooie zondagnamiddag, dus we wilden graag nog een uitstapje maken.  Maar aangezien we wat laat aan onze planning begonnen en we op tijdig moesten terug thuis zijn, zochten we iets in de buurt.  Een rondje Google maakte ons warm voor de Liniewegelroute  een wandeling van 9km in Eksaarde.  Ideaal, dus wij gauw de auto in richting Eksaarde. We parkeerden de auto aan de kerk van Eksaarde en achter de kerk vonden we algauw het eerste bordje om de route aan te geven. We stapten eerst nog langs de huizen maar na +/- 500m sloegen we de liniewegel al in, een kronkelend smal pad langs de Linie, een militaire verdedigingslijn uit de 18e eeuw.  "De Linie" is nu een prachtig natuurgebied met afwisselend bossen, weiden, moerassen, We lopen langs maisvelden, (veel) braamstruiken en genieten van de al het natuurpracht en de rust. Na +/-3,5km kwamen we  aan de mooie  Kruiskapel . In het verleden passeerden we hier al eens op een MTB-tocht.  Op zondagnamiddag wordt

7/01/2018 - De Vier Uiterstenwandeling - lus 1

De eerste wandeling van 2018 wordt een "trip down to memory lane".  We stappen lus 1 van de Vier Uiterstenroute .  Deze vertrekt in Smetlede en gaat langs Oordegem, een streek waar ik veel herinneringen aan heb uit mijn kinder- en jeugdtijd. Van aan de kerk in Smetlede trekken we al direct de "kouters" in en wandelen we langs mooie, brede veldwegen naar Oordegem.  In Oordegem steken we de baan Smetlede-Oordegem over.  We wandelen niet echt via de dorpskern van Oordegem, wat ik eigenlijk wel wat jammer vind, maar aangezien we eigenlijk maar een 2 uurtjes tijd hebben voor de wandeling maken we de extra afslag niet.   We wandelen verder langs "Den Dries" en passeren het café De Blauwe Kanne.  Hier kwam mijn grootvader 40 jaar geleden wekelijks kaarten en ook aan "Bla Kanne Kermes" heb ik mooie herinneringen... Wat verder komen we aan de "Wijde Wereld", hier volgen we terug brede landwegen.  We komen uiteindelijk aan &

18/02/2018 - De Vieruiterstenroute - lus 2

Op deze mooie, zonnige zondag besluiten we om terug naar Smetlede te rijden om daar lus2 van de Vieruiterstenroute te wandelen.  ( lus1 deden we al eerder) We parkeren de auto opnieuw aan de kerk in Smetlede.  Het is wat drukker en luidruchtiger dan de vorige keer omdat er net een reclamekaravaan passeert, op weg naar de carnavalstoet in Lede. We trekken onze wandelschoenen aan en beginnen aan de route langs café "Bij roste Mon".  Voorbij het kerkhof, aan een kapel slaan we linksaf een veldwegel in .  Het wordt meteen al duidelijk dat we onze schoenen niet proper en droog gaan houden vandaag.  De veldpaden liggen er over het algemeen zeer drassig en modderig bij en soms zijn er wel wat evenwichtsoefeningen nodig om je recht te houden.  Dit stuk hadden we bij de vorige wandeling gemist (doordat we een afslag gemist hadden en dus langs de baan zijn teruggekeerd naar Smetlede), dus ik weet niet of het vorige maand ook al zo erg was.  We zien ook 2 mountainbikers door de mod